Ξεφορτώσου το καταναλωτικό χρέος: Πώς να πάρεις τον έλεγχο των οικονομικών σου
|
Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά
- Οι νέοι αποκτούν χρέη όλο και περισσότερο και παίρνουν καταναλωτικά δάνεια.
- Οι ψηφιακές μέθοδοι πληρωμής, όπως τα Αγόρασε Τώρα Πλήρωσε Αργότερα, είναι συχνά ο λόγος για αυτό. Φαίνονται άκακα, αλλά έχουν τα μειονεκτήματά τους.
- Οι χαμηλές δόσεις και οι μακροχρόνιες περίοδοι αποπληρωμής δελεάζουν τους ανθρώπους να κάνουν αυθόρμητες αγορές. Αυτό γρήγορα έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσό που είναι δύσκολο να αποπληρωθεί.
- Η υπερχρέωση έχει οικονομικές, κοινωνικές, και ψυχολογικές συνέπειες.
- Η συνειδητή διαχείριση των χρημάτων και οι απλές στρατηγικές βοηθούν για να βγεις από την παγίδα του χρέους.
Το καταναλωτικό χρέος μαζεύεται πιο γρήγορα από όσο νομίζεις – είτε μέσω καταναλωτικών δανείων ή μέσω του Αγόρασε Τώρα Πλήρωσε Αργότερα. Αλλά μην πανικοβάλλεσαι. Με τις σωστές στρατηγικές, μπορείς να απελευθερωθείς από τα χρέη σου και να αποφύγεις καινούργια. Μάθε πώς μπορείς να ξεφορτωθείς το καταναλωτικό σου χρέος βήμα βήμα και πάρε μια ανάσα στα οικονομικά σου. Σου δείχνουμε πώς να πάρεις ξανά τον έλεγχο.
Νέοι και ανέμελοι; Όχι ακριβώς. Η νέα γενιά υφίσταται μεγάλη πίεση. Αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ο πληθωρισμός, η πολιτική αστάθεια και η κλιματική αλλαγή. Αλλά οι ανησυχίες για τα οικονομικά τους αυξάνονται επίσης – ένας λόγος είναι το καταναλωτικό χρέος.
Οι εκταμιεύσεις των καταναλωτικών δανείων για τη φετινή χρονιά αναμένεται να φτάσουν το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ 5 στα 10 δάνεια είναι απλά καταναλωτικά. Οι νέοι ειδικότερα αντιμετωπίζουν αυξανόμενο χρέος, κάτι που οφείλεται στα καταναλωτικά δάνεια και τα μοντέλα ψηφιακών πληρωμών Αγόρασε Τώρα Πλήρωσε Αργότερα. Οι μέθοδοι πληρωμών φαίνονται άκακες αλλά συχνά μπορούν να αποβούν επικίνδυνες.
Τι είναι τα καταναλωτικά δάνεια;
Ένα καταναλωτικό δάνειο είναι δάνειο για ιδιώτες. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να χρηματοδοτήσεις διάφορα καταναλωτικά αγαθά αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα ή τις απαραίτητες οικονομίες. Παραδείγματα τέτοιων μεγάλων αγορών περιλαμβάνουν έπιπλα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, ή ακόμα και υπηρεσίες όπως ταξίδια ή γάμοι.
Αλλά δεν είναι όλα τα δάνεια τα ίδια. Ένα από τα πιο κοινά καταναλωτικά δάνεια είναι το δάνειο με δόσεις. Αυτό σου επιτρέπει να δανειστείς ένα μεγάλο ποσό. Στη συνέχεια θα πρέπει να το αποπληρώσεις σε τακτικές μηνιαίες δόσεις.
Χρησιμοποιούνται αυτοί οι όροι:
Τι είναι το Αγόρασε Τώρα Πλήρωσε Αργότερα;
Πέρα από τη συμβατική καταναλωτική πίστωση, μια μέθοδος πληρωμών που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής είναι το Αγόρασε Τώρα Πλήρωσε Αργότερα (Buy Now Pay Later – BNPL). Με μια ματιά, φαίνεται ιδανικό – αγόρασε κάτι άμεσα και πλήρωσέ το αργότερα. Όμως τι είναι ακριβώς το BNPL και γιατί πρέπει να προσέξεις και εδώ;
Το BNPL συνήθως λειτουργεί με δύο τρόπους:
Οι έμποροι προσφέρουν και τις δύο μεθόδους συνήθως με συνεργασία εξωτερικών παρόχων. Οι πιο γνωστοί είναι οι Klarna και PayPal. Πολλά καταστήματα συνεργάζονται με τράπεζες, ειδικά για αγορές με δόσεις. Κι αυτό γιατί οι αγορές με δόσεις λειτουργούν όπως τα δάνεια.
Πώς το χρέος αυξάνεται χωρίς να το καταλάβεις
Το Αγόρασε Τώρα Πλήρωσε Αργότερα είναι απλό και πρακτικό. Μπορείς να ολοκληρώνεις τη διαδικτυακή σου αγορά με μόνο μερικά κλικ – χωρίς να πρέπει να πληρώσεις όλο το ποσό αμέσως. Αν πληρώσεις σε δόσεις, χρειάζεται να πληρώσεις το ποσό σε μικρές δόσεις σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακούγεται καλό, δεν είναι έτσι;
Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείς το BNPL, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να καταλήξεις να αγοράζεις περισσότερα από όσο έχεις την οικονομική δυνατότητα. Οι χαμηλές δόσεις και οι μακρινές ημερομηνίες πληρωμών οδηγούν σε αυθόρμητες αγορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολλές μικρές αγορές να συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο ποσό που μπορεί να σε δυσκολέψει για να το αποπληρώσεις.
Δημιουργείται ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα αν χάσεις τον έλεγχο των εκκρεμών πληρωμών ή δόσεων. Αν δεν έχεις αρκετά χρήματα στον λογαριασμό σου την ημέρα της πληρωμής, μπορεί να υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις ή να περάσει το δάνειό σου σε τμήμα εισπράξεων και να πρέπει να κάνεις διακανονισμό. Οι επιπλέον χρεώσεις ή οι τόκοι μπορεί να κάνουν το αντικείμενο πιο ακριβό τελικά από ό,τι θα ήταν αν το είχες πληρώσει απευθείας.
Γιατί το χρέος μπορεί να είναι επικίνδυνο
Δεν είναι όλα τα χρέη το ίδιο. Το επενδυτικό χρέος, όπως η αγορά ενός σπιτιού, θα έχει απόδοση στο μέλλον.
Το καταναλωτικό χρέος συχνά φέρνει μόνο βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση, αλλά δεν αντιπροσωπεύει κάποια επένδυση. Καμιά φορά τα υψηλά επιτόκια και τα επιπλέον κόστη σημαίνουν ότι μικρά ποσά χρέους μπορούν γρήγορα να πολλαπλασιαστούν.
Αν το καταναλωτικό σου χρέος έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που το εισόδημα και τα περιουσιακά σου στοιχεία δεν επαρκούν, αυτό είναι γνωστό ως υπερχρέωση. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχεις την ικανότητα να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου και καταλήγεις σε μια παγίδα χρέους.
Οι συνέπειες της υπερχρέωσης είναι πολλαπλές. Από τις υπενθυμίσεις έως τις δικαστικές διαδικασίες ή τις κατασχέσεις – η υπερχρέωση έχει εκτεταμένες συνέπειες. Αλλά πέρα από το χρηματικό βάρος, το χρέος βαραίνει και την ψυχή. Τα υψηλά χρέη έχουν μεγάλο ψυχολογικό βάρος για εκείνους που επηρεάζονται από αυτά. Συχνά οδηγούν σε:
- Χρόνιο στρες
- Εσκεμμένη αγνόηση του χρέους
- Κοινωνική απομόνωση
- Φόβοι
- Κατάθλιψη
Ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσεις το χρέος
Η σωστή αντιμετώπιση του χρέους είναι σημαντική έτσι ώστε να αποκτήσεις ξανά οικονομική σταθερότητα. Όμως, είναι καλό από την αρχή να μην πέσεις στην παγίδα του χρέους. Πώς μπορείς να προσέξεις με τα χρήματά σου στην καθημερινή ζωή; Και πώς μπορείς να αποφύγεις το καταναλωτικό χρέος;
Απόφυγε το καταναλωτικό χρέος
Αν γίνεται, μην αγοράζεις πράγματα με δόσεις ή με πίστωση. Και απόφυγε τις υπερχρεώσεις από την τράπεζα έτσι ώστε να μην πληρώνεις αχρείαστους τόκους. Αν χρησιμοποιείς προσφορές BNPL, να θυμάσαι πάντα: αυτό είναι χρέος. Σκέψου με προσοχή για το αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτή την αγορά. Είναι καλύτερο να πληρώσεις απευθείας την ώρα της αγοράς και να αποφύγεις το χρέος από την αρχή.
Το να έχεις έναν σταθερό προϋπολογισμό σε βοηθάει να κρατάς τα οικονομικά σου υπό έλεγχο. Γράψε πόσα χρήματα κερδίζεις και πόσα ξοδεύεις σε ένα τετράδιο προϋπολογισμού. Εξασφάλισε ότι δεν ξοδεύεις περισσότερα από όσα κερδίζεις. Χρειάζεσαι βοήθεια με αυτό; Οι οικονομικοί μας σύμβουλοι μπορούν να σε υποστηρίξουν και να δουλέψετε μαζί για να βρείτε λύσεις για εξοικονόμηση χρημάτων.
Η συμβουλή μας: Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι αυθόρμητα, είναι καλύτερο να περιμένεις μια μέρα. Συχνά συνειδητοποιείς ότι δεν το χρειάζεσαι.
Πώς να απελευθερωθείς από το χρέος
Αν έχεις χρέη, υπάρχουν τρόποι να τα μειώσεις σταδιακά. Η μείωση του χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα για την απόκτηση οικονομικής σταθερότητας και ελευθερίας. Δες παρακάτω μερικά βήματα που θα σε βοηθήσουν:
- Αναγνώρισε το πρόβλημα:Να έχεις συναίσθηση ότι έχεις πρόβλημα χρέους κι ότι θέλεις ενεργά να δουλέψεις για να το διορθώσεις. Όσο πιο νωρίς αναγνωρίσεις το πρόβλημα, τόσο καλύτερα μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Η συγκάλυψη και η απομάκρυνση δεν θα λύσουν το πρόβλημα.
- Κάνε απολογισμό των χρεών σου: Φτιάξε μια λίστα με όλα σου τα χρέη μαζί με λεπτομέρειες όπως υπολειπόμενο ποσό, μηνιαίες δόσεις και επιτόκιο.
- Κάνε μια επισκόπηση: Κράτα ένα τετράδιο προϋπολογισμού όπου θα καταγράφεις όλα τα εισοδήματα και έξοδά σου. Συγκέντρωσε όλα τα μηναία πάγια και μεταβλητά κόστη. Πόσα χρήματα σου μένουν για τη μείωση του χρέους;
- Θέσε προτεραιότητες: Ποια χρέη χρειάζεται να αποπληρώσεις πρώτα; Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να αποπληρώνεις πρώτα τα χρέη που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο.
- Πλάνο μείωσης του χρέους: Μόλις διαπιστώσεις το ποσό του χρέους και το διαθέσιμο εισόδημα, μπορείς να φτιάξεις ένα πλάνο. Επικοινώνησε με τους πιστωτές για διαπραγματεύσου για τους όρους. Πάντα να φροντίζεις ότι μπορείς να πληρώσεις τα τρέχοντα κόστη όσο θα μειώνεις το χρέος σου.
- Βρες βοήθεια από επαγγελματίες: Αν τα χρέη είναι πολύ μεγάλα και χάσεις τον έλεγχο, μπορείς να βρεις βοήθεια σε μια υπηρεσία συμβουλευτικής χρέους. Θα μπορέσουν να σε στηρίξουν και να βρείτε μαζί ένα πλάνο για τη μείωση του χρέους.