Συγκατοίκηση: κατακτώντας την καθημερινή ζωή, τα οικονομικά και την ασφάλιση

|

Τέσσερις νέοι κάθονται μαζί σε έναν καναπέ και γελάνε
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη συγκατοίκηση

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Στη συγκατοίκηση αρκετοί άνθρωποι μένουν μαζί προσωρινά σε ένα κοινό διαμέρισμα. Οι ξεκάθαροι κανόνες, η καλή επικοινωνία και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητα.
  • Τα οικονομικά μπορούν συχνά να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις σε μια συγκατοίκηση. Τα κοινά κόστη θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και μοιρασμένα με δίκαιο τρόπο. Ένας κοινός λογαριασμός μπορεί να βοηθήσει να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.
  • Τα σημαντικά ασφαλιστικά προγράμματα δεν προστατεύουν μόνο από τις οικονομικές απώλειες που μπορεί να προκύψουν, αλλά κάνουν και τη ζωή στο κοινό διαμέρισμα ευκολότερη.
  • Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί. Ταυτόχρονα, όλοι πρέπει να έχουν τον προσωπικό τους χώρο. Έτσι, η συγκατοίκηση θα είναι επιτυχημένη.

Μετακομίζεις σε άλλη πόλη για σπουδές; Είναι κάτι φυσιολογικό για πολλούς φοιτητές. Το ίδιο και η συγκατοίκηση. Η συγκατοίκηση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Παρόλα αυτά, η κοινή ζωή με άλλους μπορεί να έχει και προκλήσεις. Αλλά πώς θα γίνει η συγκατοίκηση μια αξέχαστη εμπειρία; Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη ζωή σε ένα κοινό διαμέρισμα.

Νέες φιλίες, κοινά κόστη, επιπλωμένα δωμάτια, κοινωνικοποίηση και αλληλοστήριξη – τα πλεονεκτήματα της συγκατοίκησης είναι ξεκάθαρα. Ακριβώς για αυτό το λόγο αυτός ο τρόπος διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους. Υπάρχουν πολλά κοινά διαμερίσματα, ειδικά σε Ευρωπαϊκές πόλεις με πανεπιστήμια και σε αστικά κέντρα. Εδώ είναι υψηλή η ζήτηση για ευέλικτες και προσιτές κατοικίες.

Πώς λειτουργεί η συγκατοίκηση;

Συγκατοίκηση σημαίνει αρκετοί άνθρωποι να ζουν μαζί σε ένα κοινό διαμέρισμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το κάθε άτομο συνήθως έχει το δικό του δωμάτιο και δωμάτιο όπως το μπάνιο, η κουζίνα ή το σαλόνι είναι κοινά για όλους. Το μέγεθος ενός κοινού διαμερίσματος διαφέρει. Τα διαμερίσματα μπορεί να στεγάζουν μόνο δύο ή τρεις ανθρώπους, αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερα που στεγάζουν περισσότερα άτομα.

Το μέγεθος της συγκατοίκησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως
 

  • Το μέγεθος του διαμερίσματος
  • Την τοποθεσία της κατοικίας
  • Τις προσωπικές προτιμήσεις των μελών

Όσο μεγάλο κι αν είναι ένα κοινό διαμέρισμα, οι κανόνες είναι σημαντικοί για μια ομαλή συνύπαρξη. Χωρίς κανόνες, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν τα μέλη απευθείας. Ως αποτέλεσμα, η ατμόσφαιρα στο σπίτι γίνεται χειρότερη.

Οργανώνοντας την καθημερινή ζωή στη συγκατοίκηση

Οι ξεκάθαροι κανόνες, η καλή επικοινωνία και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι σημαντικά στοιχεία. Αυτοί είναι οι πυλώνες για την αρμονική και ευχάριστη συνύπαρξη στο κοινό διαμέρισμα. Όλα τα μέλη της συγκατοίκησης θα πρέπει να παίζουν ενεργό ρόλο στην οργάνωση και την τήρηση των κανόνων του σπιτιού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσεις ότι η συγκατοίκηση θα παραμείνει ευχάριστη και χωρίς στρες μακροπρόθεσμα.

Τα οικονομικά καθήκοντα

Η τάξη και η ανεκτικότητα είναι καίριες. Η συγκατοίκηση λειτουργεί καλύτερα αν θυμάσαι ότι δεν μένεις μόνος. Είναι σημαντικό το αμοιβαίο νοιάξιμο.

Είναι πάντα καλή ιδέα να δημιουργήσετε κανόνες για τη συγκατοίκηση:

  • Πώς θα χρησιμοποιείτε τους κοινόχρηστους χώρους και πώς θα τους αφήνετε;
  • Θα χρειάζεται να ενημερώνετε από πριν αν έχετε καλεσμένους;
  • Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες ξεκούρασης;
  • Πώς θα οργανώσετε το μαγείρεμα, το συμμάζεμα, το καθάρισμα και τα ψώνια;
  • Πώς θα χωρίσετε το ψυγείο;
  • Ποιος αναλαμβάνει ποια κόστη;
Μια ομάδα νέων κάθεται μαζί στην κουζίνα

Επικοινωνία και αντιπαραθέσεις

Οι διαφωνίες είναι φυσιολογικές. Είναι σημαντική η ξεκάθαρη επικοινωνία για να αποφύγετε το να γίνουν οι μικρές διαφωνίες μεγάλα προβλήματα. Μιλήστε μαζί για τις διαφωνίες, γρήγορα και ανοιχτά, χωρίς να κάνετε κήρυγμα. Να είστε προετοιμασμένοι να συμβιβαστείτε.

Οργανώστε τακτικές συναντήσεις. Σε αυτές τις συναντήσεις μπορείτε να μιλήσετε για την κοινή σας ζωή. Μπορείτε επίσης απλά να περάσετε χρόνο μαζί – και να γνωριστείτε καλύτερα.

Η συμβουλή μας: Αν κάποιος σπάει τους κανόνες τακτικά, μια μικρή τιμωρία μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, το άτομο αυτό μπορεί να παραγγείλει πίτσα για όλους. Αυτό ενδυναμώνει και την αίσθηση της κοινότητας και είναι μια δημιουργική και νόστιμη λύση.

Οικονομικά και ασφάλιση για τη συγκατοίκηση

Υπάρχουν ξεκάθαρα κόστη σε ένα κοινό διαμέρισμα. Αυτά περιλαμβάνουν τα μεμονωμένα κόστη για το δωμάτιο, καθώς και τα κοινά κόστη. Όταν μπαίνεις στο σπίτι, υπάρχει συνήθως και μια εγγύηση ή εγγύηση για τα έπιπλα.

Όμως τα οικονομικά είναι συχνά λόγος για αντιπαραθέσεις στα κοινά διαμερίσματα. Γι’ αυτό το λόγο όλα τα κόστη θα πρέπει να είναι καθορισμένα και μοιρασμένα με ακρίβεια. Περιστασιακά μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κοινές αγορές, όπως ένα νέο τηλέφωνο για το ντους, ένα πλυντήριο ή άλλα παρόμοια αντικείμενα. Παρότι όλοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό και νερό, η κατανάλωση διαφέρει. Θα πρέπει τα κόστη να μοιράζονται ισότιμα ή ανάλογα με την κατανάλωση; Τα μέλη της συγκατοίκησης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτά τα ερωτήματα για να εξασφαλίσουν καλή συνεργασία.

Προϋπολογισμός και κοινός λογαριασμός

Είναι καλό να υπάρχει μια επισκόπηση των οικονομικών κι αυτό γίνεται εύκολα με έναν κοινό λογαριασμό. Ένας κοινός λογαριασμός είναι ένας λογαριασμός με πολλούς δικαιούχους. Όλοι έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό. Κοινά έξοδα, όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί ή το φαγητό, πληρώνονται από εκεί.

Όλοι οι δικαιούχοι μεταφέρουν το μερίδιό τους σε αυτό τον λογαριασμό – για παράδειγμα με μια πάγια εντολή. Αυτό σημαίνει ότι ο κοινός λογαριασμός του διαμερίσματος είναι πάντα καλυμμένος για τα κοινά κόστη ενοικίου, ηλεκτρικού και νερού.

Η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα της ίδιας οικογένειας ή ζευγάρια που μένουν σε συγκατοίκηση. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε ένα κοινό αρχείο που να καταγράφετε όλα τα κόστη και τους λογαριασμούς, πόσο είναι το μερίδιο του καθενός και αν έχει καλυφθεί.

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε εσύ και οι συγκάτοικοί σου. Ο κοινός λογαριασμός έχει αρκετά πλεονεκτήματα:

  • Όλα τα μέλη έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό
  • Ευκολότερη επισκόπηση των κοινών εξόδων
  • Διαφάνεια
  • Λιγότερες αντιπαραθέσεις
Τέσσερις νέοι κάθονται σε καναπέ γελώντας και παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι

Κοινά ασφαλιστικά προγράμματα

Η ασφάλιση δεν είναι το πιο δημοφιλές θέμα συζήτησης για ένα χαλαρό βράδυ στο κοινό διαμέρισμα – αλλά σίγουρα βγάζει νόημα. Με την κατάλληλη κάλυψη, μπορείς να αποφύγεις αχρείαστα οικονομικά ρίσκα. Εξασφαλίζει επίσης και την αρμονική συνύπαρξη στο κοινό διαμέρισμα. Οι πιο σημαντικές ασφάλειες για το κοινό διαμέρισμα είναι:

Ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού

Κάθε δωμάτιο έχει ακριβά αντικείμενα – αυτά είναι κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές ή ηλεκτρικές συσκευές. Όσο μεγαλύτερο το κοινό διαμέρισμα, τόσο πιο έντονη είναι η ζωή και περισσότερα τα αντικείμενα της οικοσκευής. Αν κάτι πάει στραβά, η κατάσταση γρήγορα γίνεται ακριβή και αγχωτική. Η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού προστατεύει τα αντικείμενα του κοινού διαμερίσματος από ζημιές που προκύπτουν λόγω φωτιάς, νερού, κακοκαιρίας ή διάρρηξης.

Καλό να γνωρίζεις: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να έχεις ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού. Κατά κανόνα χρειάζεσαι μόνο ένα συμβόλαιο περιεχομένου σπιτιού ανά διαμέρισμα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συγκάτοικοι είναι ασφαλισμένοι μαζί. Οι οικονομικοί μας σύμβουλοι μπορούν να σε βοηθήσουν στην αναζήτησή σου.

Ασφάλεια αστικής ευθύνης ιδιώτη

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν χαοτικά σε ένα μεγάλο κοινό διαμέρισμα. Ειδικά σε εκείνο το πρώτο πάρτι στο κοινό σας σπίτι. Μπορεί να γίνει κάποια ζημιά ή να δημιουργηθεί πρόβλημα στην πολυκατοικία. Μπορεί να χάσεις το κλειδί σου και να πρέπει να αντικατασταθεί η κλειδαριά. Τότε θα πρέπει να καλύψεις τα έξοδα.

Η ασφάλεια αστικής ευθύνης σε προστατεύει από τις οικονομικές συνέπειες και καλύπτει τα κόστη σε περίπτωση αξιώσεων.

Νομική προστασία

Η ασφάλεια αυτή βοηθάει με δικαστικές διαμάχες – για παράδειγμα με το ενοικιαστήριο ή άλλα νομικά προβλήματα στο κοινό διαμέρισμα. Η νομική προστασία είναι επίσης χρήσιμη και για άλλα νομικά προβλήματα στο κοινό διαμέρισμα. Αυτό ισχύει για αντιπαραθέσεις μεταξύ συγκατοίκων αλλά και με τρίτους. Η ασφάλεια καλύπτει τα έξοδα του δικηγόρου και του δικαστηρίου.

Συμβουλές για αρμονική συνύπαρξη

Εδώ θα βρεις τις πιο σημαντικές συμβουλές για επιτυχημένη συγκατοίκηση. Τώρα (σχεδόν) τίποτα δεν σε εμποδίζει για τη ζωή σου στο κοινό διαμέρισμα.

  1. Ξεκάθαροι κανόνες: Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα καθαρισμού και ορίστε ώρες κοινής ησυχίας. Τηρήστε αυτούς τους κανόνες.
  2. Μοιραστείτε τα έξοδα: Οργανώστε κοινές αγορές και χρησιμοποιείστε ψηφιακά εργαλεία για τις λίστες αγορών σας.
  3. Ενδυναμώστε τις διαπροσωπικές σχέσεις:οργανώστε κοινές δραστηριότητες και χρησιμοποιείστε ένα κοινό τσατ για τη συγκατοίκηση.
  4. Ανοιχτή επικοινωνία: Θα πρέπει να προσαρμοστείτε σε διαφορετικές συνήθειες. Μάθετε να λύνετε τις διαφορές σας. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι καίρια εδώ.
  5. Αφήστε χώρο: Το κάθε άτομο χρειάζεται τον δικό του χώρο, ακόμα και σε ένα κοινό διαμέρισμα. Βρείτε μια ισορροπία μεταξύ των κοινών και των ατομικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Νεαρή γυναίκα τρέχει στο πάρκο

| OVB Hellas

Ασφάλεια για νέους ανθρώπους: όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Ασφάλεια ατυχήματος, ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού ή ασφάλεια αστικής ευθύνης – η λίστα με τις πιθανές ασφάλειες είναι μεγάλη. Είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις μια καλή επισκόπηση. Υπάρχει μια ασφαλιστική κάλυψη για κάθε κατάσταση στη ζωή, κάθε αντικείμενο αξίας και κάθε περίσταση. Ποιες ασφάλειες χρειάζεσαι; Ποιες είναι λιγότερο σημαντικές; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις ποιες ασφαλιστικές καλύψεις έχουν περισσότερο νόημα για τους νέους ανθρώπους.

Ζευγάρι οργανώνει κοινό λογαριασμό

| OVB Hellas

Κοινός λογαριασμός: Πότε έχει νόημα;

Ένα ζευγάρι μοιράζεται πολλά – ειδικά αν συζεί. Αλλά ισχύει αυτό και για τα οικονομικά; Πότε έχει νόημα να αποκτήσει το ζευγάρι κοινό λογαριασμό για τα έξοδα; Και τι θα πρέπει να λάβεις υπόψη; Θα σου παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά και τι εναλλακτικές υπάρχουν.