Vanlife: Πώς να χρηματοδοτήσεις και να ασφαλίσεις τον εαυτό σου στο δρόμο
|
Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά
- Οι διακοπές με βαν είναι όνειρο για πολλούς. Ειδικά οι νέοι ονειρεύονται την περιπέτεια του επονομαζόμενου vanlife.
- Μπορείς να ταξιδέψεις με δικό σου βαν ή με ενοικιαζόμενο. Η αγορά και τα κόστη λειτουργίας έχουν μεγάλη διαφοροποίηση.
- Όσον αφορά το vanlife, είναι σημαντική η καλή προετοιμασία στα οικονομικά. Δεν θα πρέπει να ξέρεις μόνο τα πάγια έξοδα του ταξιδιού σου, αλλά και τα μεταβαλλόμενα.
- Οι σημαντικές ασφάλειες, όπως η ασφάλεια αυτοκινήτου ή η ασφάλεια προς τρίτους σε προστατεύουν οικονομικά σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς.
Να ξυπνάς το πρωί στην πόλη σου και να σε παίρνει ο ύπνος το βράδυ δίπλα σε μια παραλία με θέα τη θάλασσα. Το ταξίδι με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι μια αξέχαστη περιπέτεια. Για να εξασφαλίσεις ότι το όνειρο της απόλυτης ελευθερίας δεν θα μετατραπεί σε εφιάλτη, θα πρέπει να προετοιμαστείς καλά. Θα σου δείξουμε πώς να προετοιμαστείς για τα απρόοπτα – τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε όρους ασφάλισης.
Μπες στο όχημά σου και οδήγησε με άνεση στα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα, την Ευρώπη, ή τον κόσμο. Το ταξίδι με camper είναι όνειρο για πολλούς και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια.
Η τάση: Vanlife
Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας ακόμα, το Vanlife σημειώνει ανοδική τάση και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ειδικά στους νέους. Η φορολογία δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα μέχρι πρότινος, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον το Facebook group με τίτλο Vanlife Greece αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη. Οι διακοπές με camper van δεν είναι πια μόνο για συνταξιούχους ή ξένους τουρίστες. Ειδικά ανάμεσα στους νέους, το επονομαζόμενο vanlife έχει γίνει τάση. Καθώς μπορείς να ταξιδέψεις ανεξάρτητα σε διαφορετικές περιοχές και χώρες και να πας ακριβώς εκεί που θέλεις. Το ταξίδι με τροχόσπιτο ή βαν υπόσχεται ένα πράγμα πάνω από όλα: ελευθερία και περιπέτεια.
Όμως ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί γρήγορα να γίνει κοστοβόρο και περίπλοκο. Τα κόστη αγοράς για ένα βαν, και ειδικά για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι τεράστια – κι ας μην ξεχνάμε και τα κόστη λειτουργίας. Άρα πώς μπορείς να κάνεις πραγματικότητα το όνειρό σου για διακοπές με (το δικό σου) camper; Σου έχουμε τρεις συμβουλές για το θέμα της χρηματοδότησης.
Ιδιόκτητο βαν ή ενοικιαζόμενο;
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά, αν όχι το μεγαλύτερο κόστος: το να διαλέξεις το σωστό βαν. Σήμερα έχεις μεγάλη επιλογή και μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά μοντέλα, μεγέθη και εξοπλισμό. Αλλά ποιο είναι καλύτερο; Να αγοράσεις ένα βαν ή να το νοικιάσεις;
Συμφιλιώνοντας το vanlife με τα οικονομικά σου
Για να χρηματοδοτήσεις την περιπέτειά σου με το βαν, είναι καλό να λάβεις υπόψη μερικά πράγματα. Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις το μέσο κόστος του ταξιδιού σου. Είναι καλύτερο να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των πάγιων και των μεταβαλλόμενων εξόδων. Τα πάγια έξοδα περιλαμβάνουν κυρίως την ενοικίαση ή την αγορά του camper και τα απαραίτητα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Τα μεταβαλλόμενα έξοδα εξαρτώνται κατά πολύ από τον προορισμό σου. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τις τιμές των καυσίμων, τα κόστη για το camping ή τους χώρους στάθμευσης, καθώς και για προμήθειες και διαχείριση απορριμμάτων. Πέρα από τα τρόφιμα, θα πρέπει να υπολογίσεις και κόστη για διαχείριση λυμάτων και φρέσκο νερό – αν και αυτά είναι συνήθως χαμηλά. Ειδικά αν θέλεις να ταξιδέψεις και να κάνεις camping με αυτάρκεια, θα πρέπει να υπολογίσεις επιπλέον κόστη για νερό. Άλλα μεταβαλλόμενα έξοδα περιλαμβάνουν ηλεκτρικό, αέριο, εκδρομές και ρουχισμό.
Αν θέλεις να είσαι στο δρόμο για περισσότερο καιρό με το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, μπορείς να δουλέψεις υβριδικά όπου κι αν είσαι - όπως οι επονομαζόμενοι digital nomads. Αν εργάζεσαι διαδικτυακά και ανεξάρτητα από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι, μπορείς να βγάζεις χρήματα ενώ ταξιδεύεις. Όμως, αυτός ο τρόπος εργασίας είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους που έχουν ευελιξία στον τρόπο που δουλεύουν.
Μην ξεχνάς τα οικονομικά αποθέματα
Κάτι απρόοπτο μπορεί να συμβεί γρήγορα στο δρόμο: ένας περίεργος θόρυβος και ξαφνικά η μηχανή έχει βλάβη. Αν τίποτα δεν λειτουργεί πια, δεν μπορείς να αποφύγεις το συνεργείο – κι αυτό μπορεί γρήγορα να γίνει ακριβό. Επομένως, καλό είναι να έχεις υπολογίσει πάντα ένα οικονομικό μαξιλαράκι για απρόοπτα έξοδα ή επισκευές. Για παράδειγμα, αν το βαν σου πρέπει να μείνει στο συνεργείο, θα χρειαστείς εναλλακτική διαμονή. Με το “μαξιλαράκι” σου, έχεις μία λιγότερη ανησυχία σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σημαντικές ασφαλίσεις για το vanlife
Η ολοκληρωμένη και καλή ασφαλιστική κάλυψη είναι σημαντική για να μπορέσεις να ξεκινήσεις την περιπέτειά σου με το βαν ανέμελα και χαλαρά. Έτσι, θα έχεις κάλυψη και οικονομική προστασία ακόμα και σε περίπτωση ζημιάς. Υπάρχουν διάφορες ασφαλιστικές καλύψεις που μπορείς να πάρεις για να συμπληρώσεις το vanlife. Σου παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες εδώ.
Ασφάλεια αστικής ευθύνης
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ορίζονται ως οχήματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν και την ανάλογη ασφάλιση. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης σε προστατεύει από υλικές ή οικονομικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν από το όχημά σου.
Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να υπάρχουν διαφορές στην ασφάλιση. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες όμως προσφέρουν προαιρετικά πακέτα ταξιδιωτικής βοήθειας για να έχεις κάλυψη αν ταξιδεύεις με το όχημά σου εκτός συνόρων.
Πέρα από τις υποχρεωτικές καλύψεις ασφάλειας αυτοκινήτου, μπορείς να πάρεις και επιπλέον καλύψεις στο συμβόλαιό σου. Μπορείς να διαλέξεις μεταξύ μερικής και ολικής ασφάλισης.
Είναι σημαντικό να δεις τις καλύψεις που προσφέρει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της εταιρείας που θα επιλέξεις για να έχεις σίγουρα όλες τις καλύψεις που χρειάζεσαι.
Ασφάλεια για το εσωτερικό του βαν
Ειδικά αν ταξιδεύεις πολύ καιρό με το camper σου, θα έχεις και περισσότερο εξοπλισμό. Η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν καλύπτει τον εξοπλισμό ή τα αντικείμενα αξίας μέσα στο όχημα. Έτσι, οι επιπλέον καλύψεις στην ασφάλειά σου μπορούν να προστατέψουν την κινητή περιουσία σου σε περίπτωση ατυχήματος, κλοπής, διάρρηξης, ή πυρκαγιάς.
Θα πρέπει να ελέγξεις τις καλύψεις που προσφέρει η εταιρεία που θα επιλέξεις για να εξασφαλίσεις πλήρη προστασία για το όχημα και τα περιεχόμενά του.
Ασφάλεια υγείας στο εξωτερικό
Αν ταξιδεύεις μόνο μέσα στην ΕΕ για μερικές μέρες ή εβδομάδες, τότε η κάλυψη που έχεις από το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνήθως αρκεί. Όμως αν σχεδιάζεις ένα πολύ μεγαλύτερο ταξίδι που θα διαρκέσει πάνω από 90 ημέρες, τότε μια ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας είναι σημαντική. Σου παρέχει ιατρική βοήθεια και ακόμα και επαναπατρισμό αν είσαι στο εξωτερικό. Είναι καλό να έχεις ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας, ειδικά για δημοφιλείς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς. Τα κόστη περίθαλψης σε αυτές τις χώρες είναι σημαντικά υψηλότερα από ότι στο Ελληνικό σύστημα και χωρίς ασφάλεια θα χρειαστεί να τα πληρώσεις από την τσέπη σου αν συμβεί κάτι απρόοπτο.