Προστασία στα φεστιβάλ: με αυτές τις ασφαλίσεις θα είσαι προετοιμασμένος με τον καλύτερο τρόπο

|

Δύο νεαροί άντρες χαμογελούν στην κάμερα
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ασφάλιση στα φεστιβάλ

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Πάνω απ’όλα, τα φεστιβάλ είναι: δυνατά, μοναδικά, αξέχαστα και δημοφιλή. Τα  φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους.
  • Πολλά μπορούν να συμβούν σε ένα φεστιβάλ. Για να μπορέσεις να το απολαύσεις στο έπακρο, είναι καλό να είσαι προετοιμασμένος για τα επείγοντα.
  • Υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα ασφάλισης για διαφορετικές καταστάσεις. Ασφάλεια αυτοκινήτου, ασφάλεια ατυχήματος ή ασφάλεια αστικής ευθύνης είναι χρήσιμα είδη ασφαλίσεων.
  • Η κατάλληλη προετοιμασία είναι καίρια για την απόλαυση ενός φεστιβάλ. Με χρήσιμες συμβουλές, η επίσκεψή σου στο φεστιβάλ θα είναι πλήρως επιτυχημένη.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των φεστιβάλ. Και τα φεστιβάλ περιλαμβάνουν δυνατή μουσική, camping και πολλή διασκέδαση. Τι δεν θα έπρεπε να είναι μέρος τους: κλεμμένα αντικείμενα, ένα χαλασμένο αυτοκίνητο ή ένα ατύχημα. Τα φεστιβάλ δεν είναι μόνο μέρη για να περάσεις καλά, αλλά έχουν και ρίσκα. Για να τα απολαύσεις με ανεμελιά, καλό είναι να μάθεις από πριν τα κατάλληλα προγράμματα ασφάλισης. Θα σου δείξουμε πώς να είσαι καλά προετοιμασμένος για κάθε κατάσταση.

Είτε είναι το Tomorrowland στο Βέλγιο, το Rock am Ring στη Γερμανία, το Ultra Europe στην Κροατία ή κάποιο από τα πολλά καλοκαιρινά φεστιβάλ της ελληνικής επαρχίας όπως το River Party στην Καστοριά – ο αριθμός των Ευρωπαϊκών και ελληνικών μουσικών φεστιβάλ είναι τεράστιος και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους. Περίπου το ένα τέταρτο των θεατών είναι κάτω από 30 ετών.
Τα φεστιβάλ είναι μια μοναδική εμπειρία και συχνά κρατούν αρκετές μέρες. Αυτό μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει εξάντληση. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι καλά προετοιμασμένος και να απολαύσεις την περιπέτεια. Τα φεστιβάλ προσφέρουν μια φανταστική ευκαιρία να ανακαλύψεις νέα μουσική, να γνωρίσεις ομοϊδεάτες και να δημιουργήσεις αξέχαστες αναμνήσεις.

Καλό είναι να γνωρίζεις: Σύμφωνα με μια έρευνα από το Festivalfire το 2022, το 40% των επισκεπτών ξοδεύουν πάνω από 200 ευρώ για ένα εισιτήριο. Γύρω στο 38% ξοδεύουν περίπου 100 με 200 ευρώ. Στα ελληνικά φεστιβάλ τα πράγματα είναι πιο οικονομικά, αλλά και πάλι οι τιμές είναι σημαντικές, ειδικά αν επισκεφτείς το φεστιβάλ για όλη τη διάρκεια. Δεδομένου ότι τα κόστη είναι τόσο υψηλά, όλα πρέπει να λειτουργήσουν στην εντέλεια στην εκδήλωση. Αλλά πώς γίνεται αυτό; Και τι σχέση έχει η κατάλληλη ασφάλιση;

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλιση στα φεστιβάλ

Φεστιβάλ και ασφάλιση; Πώς ταιριάζουν αυτά τα δύο; Είναι απλό: πολλά μπορούν να συμβούν σε ένα φεστιβάλ. Για να μπορέσεις να το απολαύσεις στο έπακρο, είναι καλό να είσαι προετοιμασμένος για τα επείγοντα. Η κατάλληλη ασφάλιση θα σε προστατεύσει από τις οικονομικές συνέπειες. Αλλά τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ;

Στο ταξίδι:

Ξεκινάει με το ταξίδι. Νωρίς το πρωί, δεν έχεις ξυπνήσει καλά ακόμα, οδηγείς το αυτοκίνητό σου προς το φεστιβάλ. Ξαφνικά συμβαίνει: το αυτοκίνητό σου χαλάει ή συμβαίνει κάποιο ατύχημα. Δεν μπορείς να οδηγήσεις για τώρα.

Στο παρκάρισμα:

Αφήνεις τα πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητο όταν φτάσεις εκεί. Το επόμενο πρωί, το αυτοκίνητό σου έχει ζημιές και τα τιμαλφή σου έχουν εξαφανιστεί.

Στη διασκέδαση:

Το πιο σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ είναι η διασκέδαση. Αλλά ειδικά όταν το έδαφος δεν είναι σταθερό ή αν έχεις πιει αλκοόλ, μπορείς εύκολα να πέσεις και να στραμπουλήξεις τον αστράγαλό σου. Ταυτόχρονα, η σκηνή σου είναι αφύλακτη και κάποιος κλέβει τα πράγματά σου από μέσα.

Τη νύχτα:

Καθώς κοιμάσαι τη νύχτα στη σκηνή σου στον χώρο κατασκήνωσης, κάποιος παίρνει το αυτοκίνητό σου και φεύγει. Το αυτοκίνητό σου έχει κλαπεί και το φεστιβάλ μπαίνει στην αναμονή για τώρα.

Ποια ασφαλιστικά προγράμματα είναι διαθέσιμα;

Είτε μιλάμε για βλάβη, ατύχημα ή κλοπή – ο αριθμός των πιθανών επειγόντων περιστατικών είναι τεράστιος. Όμως δεν υπάρχει γενική ασφάλεια για φεστιβάλ που να τα καλύπτει όλα με ένα πρόγραμμα. Υπάρχει η κατάλληλη κάλυψη για τις διάφορες καταστάσεις. Σου παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές.

Ποια ασφάλιση πληρώνει για ζημιά στο αυτοκίνητο;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ασφάλισης που καλύπτουν το αυτοκίνητό σου. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται αν τραυματίσεις άλλους ανθρώπους ή προκαλέσεις ζημιές σε άλλα αυτοκίνητα. Η βασική και μικτή ασφάλιση είναι οι επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις που μπορείς να πάρεις για το αυτοκίνητό σου.

Αν το αυτοκίνητό σου υποστεί βλάβη ή κλαπεί, η βασική ασφάλεια θα καλύψει τα κόστη. Η ζημιές από καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι καλοκαιρινές μπόρες, καλύπτονται επίσης αν επιλέξεις την αντίστοιχη κάλυψη. Η μικτή ασφάλεια έχει όλα τα οφέλη της βασικής ασφάλειας και πληρώνει για όλες σχεδόν τις ζημιές στο αυτοκίνητο. Καλύπτει επίσης και τα περιστατικά που εσύ ευθύνεσαι για ατύχημα ή ζημιές στο αυτοκίνητό σου.

Αν θέλεις να ταξιδέψεις απευθείας στο φεστιβάλ με άλλα άτομα, μπορείς να νοικιάσεις ένα μεγαλύτερο όχημα με περισσότερες θέσεις. Για την ενοικίαση αυτοκινήτου, η ασφάλεια αστικής ευθύνης περιλαμβάνεται ήδη. Μπορείς να επιλέξεις επιπλέον καλύψεις προαιρετικά.

Τι συμβαίνει αν τραυματιστείς στο φεστιβάλ;

Το αλκοόλ, τα έντονα συναισθήματα και η δυνατή μουσική είναι κοινά στις συναυλίες και τα φεστιβάλ – όπως είναι και το stage diving και τα mosh pits. Αρχικά δημιουργείται ένας κύκλος στο πλήθος, μέσα στον οποίο αρκετοί άνθρωποι πηδούν και σπρώχνουν ο ένας τον άλλον μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κάτι που ακούγεται διασκεδαστικό μπορεί γρήγορα να γίνει επικίνδυνο. Δεν είναι σπάνιο να βρεθείς με ένα χέρι στο πρόσωπό σου ή -στη χειρότερη περίπτωση – να πέσεις στο έδαφος.

Όμως κι άλλα ατυχήματα μπορούν να συμβούν πιο γρήγορα από ό,τι περιμένεις – είτε σε χώρο φαγητού ή αν πέσεις τη νύχτα. Η ασφάλεια ατυχήματος μπορεί να σου προσφέρει οικονομική προστασία. Σε συνδυασμό με ασφάλεια υγείας σου καλύπτει τη μεταφορά στο κοντινότερο νοσοκομείο αλλά μπορεί να καλύψει και τις οικονομικές συνέπειες. Αν αποκτήσεις μόνιμη αναπηρία ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να σου πληρώσει ένα εφάπαξ ποσό ή τακτικές μηνιαίες πληρωμές.

Σημαντικό: με την ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή ατυχήματος, έχεις ασφάλιση 24/7 – ακόμα και στο εξωτερικό. Αντίθετα, κάποιες ασφάλειες ατυχήματος καλύπτουν μόνο ατυχήματα που συμβαίνουν σε χώρο εργασίας ή σπουδών.

Μια ομάδα ανθρώπων κρατούν ένα άτομο στα χέρια τους

Ποιος πληρώνει αν προκαλέσεις ζημιά σε κάτι;

Αν προκαλέσεις ζημιά στην ιδιοκτησία κάποιου άλλου, τότε η προσωπική ασφάλεια αστικής ευθύνης θα καλύψει τα κόστη. Αλλά δεν καλύπτεται μόνο η ζημιά σε ιδιοκτησία. Η ασφάλεια πληρώνει και για προσωπικό τραυματισμό ή οικονομική απώλεια. Αν προκαλέσεις τραυματισμό σε κάποιο άλλο άτομο στην εκδήλωση, μπορεί να είναι πολύ ακριβό. Η ασφάλειά σου θα καλύψει τα δικά σου κόστη και θα πληρώσει για τη ζημιά.

Ποιος πληρώνει αν σπάσει το κινητό μου ή η φωτογραφική μου μηχανή;

Πρώτα απ’όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιος είναι υπεύθυνος για τη ζημιά. Αν κάποιος άλλος πατήσει πάνω στο κινητό ή την κάμερά σου, η ασφάλεια αστικής ευθύνης του άλλου ατόμου θα καλύψει τις ζημιές.

Αλλά τι γίνεται αν σου πέσει το κινητό σου; Τότε η ασφάλεια δεν σε καλύπτει. Αν θέλεις να προστατέψεις τα πολύτιμα αντικείμενά σου, τότε μπορείς να κάνεις ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων. Αυτή μπορεί να καλύψει τα κόστη ακριβών επισκευών ή αντικατάστασης συσκευών.

Σημαντικό: Τσέκαρε τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος για να δεις αν καλύπτονται κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα. Ανάλογα με το πρόγραμμα, τα κινητά ή τα τάμπλετ μπορεί να εξαιρούνται από την ασφάλιση. Υπάρχουν όμως και προγράμματα που σου επιτρέπουν να διαλέξεις εσύ ακριβώς πόσα και ποια αντικείμενα θέλεις να ασφαλίσεις (αθλητικό εξοπλισμό, μουσικά όργανα ή ηλεκτρονικές συσκευές).

Μια γυναίκα κάθεται σε σκηνή και βάζει make-up

Οι απαραίτητες συμβουλές για το φεστιβάλ σου

Ένα φεστιβάλ μπορεί να είναι αξέχαστη εμπειρία. Η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί για να το απολαύσεις στο έπακρο. Με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές, η επίσκεψή σου στο φεστιβάλ θα είναι πλήρως επιτυχημένη:

  • Καλή προετοιμασία:  τι χρειάζεται να πάρεις μαζί σου για το φεστιβάλ; Ένα power bank, κουτί πρώτων βοηθειών, τη σκηνή σου και χαρτί υγείας – αυτά είναι τα απαραίτητα. Αλλά χρειάζεται επίσης να πάρεις και κολλητική ταινία. Είναι ένα παντοδύναμο όπλο για σπασμένες σκηνές, καρέκλες ή ποτήρια και θα πρέπει σίγουρα να είναι στη λίστα με τις αποσκευές σου.
  • Το να τραβάς την προσοχή είναι καλύτερο: Στην κατασκήνωση στον χώρο του φεστιβάλ, είναι εύκολο να χαθείς και να μη βρίσκεις τη σκηνή σου ανάμεσα στις άλλες. Δέσε πολύχρωμες σημαίες ή μπαλόνια στη σκηνή σου. Έτσι θα μπορείς να την αναγνωρίσεις αμέσως.
  • Προστασία ενάντια στις κλοπές: Η απλή κλοπή συμβαίνει γρήγορα. Μια μόνο στιγμή απροσεξίας και μπορεί να κλαπεί η τσάντα σου. Βάλε μέσα μόνο τα απαραίτητα και κράτα χρήματα, ταυτότητα και κινητό κοντά στο σώμα σου.
  • Κατάλληλη ασφάλεια: Ακόμα και με την καλύτερη προετοιμασία, ατυχήματα συμβαίνουν. Η σωστή ασφαλιστική κάλυψη είναι σημαντική για να εξασφαλίσεις ότι οι μικροζημιές δεν θα μεταμορφωθούν σε σημαντικό οικονομικό ρίσκο.  
  • Διασκέδαση: Μετά από όλες τις προετοιμασίες, ένα πράγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό: να περάσεις καλά. Άλλωστε, γι’αυτό είναι τα φεστιβάλ!

Διαβάστε επίσης:

Νεαρή γυναίκα τρέχει στο πάρκο

| OVB Hellas

Ασφάλεια για νέους ανθρώπους: όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Ασφάλεια ατυχήματος, ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού ή ασφάλεια αστικής ευθύνης – η λίστα με τις πιθανές ασφάλειες είναι μεγάλη. Είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις μια καλή επισκόπηση. Υπάρχει μια ασφαλιστική κάλυψη για κάθε κατάσταση στη ζωή, κάθε αντικείμενο αξίας και κάθε περίσταση. Ποιες ασφάλειες χρειάζεσαι; Ποιες είναι λιγότερο σημαντικές; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις ποιες ασφαλιστικές καλύψεις έχουν περισσότερο νόημα για τους νέους ανθρώπους.

Δύο νέοι άνδρες κάθονται πάνω σε βαν - Vanlife

| OVB Hellas

Vanlife: Πώς να χρηματοδοτήσεις και να ασφαλίσεις τον εαυτό σου στο δρόμο

Να ξυπνάς το πρωί στην πόλη σου και να σε παίρνει ο ύπνος το βράδυ δίπλα σε μια παραλία με θέα τη θάλασσα. Το ταξίδι με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι μια αξέχαστη περιπέτεια. Για να εξασφαλίσεις ότι το όνειρο της απόλυτης ελευθερίας δεν θα μετατραπεί σε εφιάλτη, θα πρέπει να προετοιμαστείς καλά. Θα σου δείξουμε πώς να προετοιμαστείς για τα απρόοπτα – τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε όρους ασφάλισης.