Ο νέος εργασιακός χώρος: συμβουλές για εργασία από το σπίτι
|
Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά
- Η εργασία σου δεν θα πρέπει να βλάπτει την υγεία σου. Γι’ αυτό ο εξοπλισμός σου στο σπίτι έχει σημασία.
- Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις συμβάσεις και τον εργασιακό νόμο.
- Πέρα από πολλές νέες ελευθερίες, η τηλεργασία έχει και μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη κινήτρου.
- Έχουμε 6 συμβουλές για σένα για το πώς να βρίσκεις πάντα κίνητρο για την εργασία από το σπίτι.
Από το ηλιόλουστο μπαλκόνι, στην άνεση του καναπέ ή σε ένα πλήρως εξοπλισμένο γραφείο – η εργασία από το σπίτι μπορεί να γίνει σε πολλά μέρη στο σπίτι σου. Η δουλειά γίνεται πιο ευέλικτη και οι οικογένειες ειδικά μπορούν να συμφιλιώσουν την ιδιωτική ζωή με την εργασία. Εδώ θα μάθεις όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την τηλεργασία.
Σήμερα, η τηλεργασία είναι απαραίτητη. Σχεδόν κανείς δεν έχει πάει στο γραφείο συνεχόμενα τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλά έχουν αλλάξει και η καθημερινή εργασιακή σου ζωή έχει επηρεαστεί.
Ο τέλειος εργασιακός χώρος στο γραφείο σπιτιού
Εργάζεσαι από το σπίτι αρκετές μέρες την εβδομάδα; Τότε θα πρέπει να έχεις έναν κατάλληλο χώρο. Η εργασιακή σου δραστηριότητα δεν θα πρέπει να βλάπτει την υγεία σου. Μια καρέκλα γραφείου, μια δεύτερη οθόνη και η προστασία δεδομένων είναι μόνο η αρχή. Είτε στο (νοικιασμένο) διαμέρισμα ή στο δικό σου σπίτι, υπάρχουν παντού ευκαιρίες να στήσεις ένα εργονομικό γραφείο σπιτιού.
Να τι πρέπει να έχεις υπόψη όταν θα εξοπλίσεις το γραφείο στο σπίτι:
- Χρησιμοποίησε φυσικό φως και έμμεσο φως
- Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 20°C έως 22°C
- Το γραφείο σου θα πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον 80x120εκ.
- Η καρέκλα σου θα πρέπει να έχει ρυθμιζόμενο ύψος...
- ...και τα πόδια σου να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών
- Τα χέρια σου θα πρέπει να βρίσκονται περίπου 10εκ. μακριά από το πληκτρολόγιο
- Το πρόσωπό σου θα πρέπει να έχει απόσταση 50-70εκ. από την οθόνη
Δοκίμασέ το στο σπίτι σου. Αν κάτι δεν ταιριάζει, μπορείς να μιλήσεις στον εργοδότη σου – είναι σίγουρο ότι θα βρείτε μαζί μια λύση.
Γραφείο στο σπίτι: Τι χρειάζεται να γνωρίζεις
Σύμβαση απασχόλησης, εργασιακός νόμος, κλπ. Έχουμε συνοψίσει για σένα τα πιο σημαντικά στοιχεία.
Εργασιακός νόμος στην τηλεργασία
Ουσιαστικά, οι ίδιοι κανόνες έχουν ισχύ στο γραφείο σπιτιού όπως και στο κανονικό γραφείο. Ο όρος τηλεργασία χρησιμοποιείται πολλές φορές συνώνυμα. Και οι δύο όροι περιγράφουν μια ευέλικτη μορφή εργασίας που μπορεί να γίνει πλήρως ή μερικώς από το σπίτι.
Τον ορισμό δίνει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία-Πλαίσιο 2002 και η ΕΓΣΣΕ 2006, κατά τις οποίες, «τηλεργασία είναι μια μορφή οργάνωσης ή/και εκτέλεσης της εργασίας, με τη χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας, στο πλαίσιο μίας σύμβασης ή μιας σχέσης εργασίας, όπου η εργασία, θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, διενεργείται εκτός αυτών των εγκαταστάσεων κατά τακτικό (συστηματικό) τρόπο».
Στην ελληνική νομοθεσία, η σχετική με την τηλεργασία πρόβλεψη περιορίζεται στον Νόμο 3846/2010, και ειδικότερα στο άρθρο 1 αυτού, όπου ορίζεται ότι «η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), Τηλεργασίας, κατ` οίκον απασχόλησης, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για εννέα (9) συνεχείς μήνες».
Φυσικά, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην εργασία από το σπίτι. Επομένως, οι όροι θα πρέπει να τεθούν γραπτώς στη σύμβαση εργασίας ή σε μια συμπληρωματική συμφωνία.
Η σύμβαση εργασίας σου
Μόλις σου γνωστοποιηθεί ότι έχεις τη δυνατότητα τηλεργασίας, οι όροι θα πρέπει να τεθούν στη σύμβαση εργασίας της εταιρίας σου. Αυτό μπορεί να γίνει και σε μια συμπληρωματική συμφωνία.
Μια συμπληρωματική συμφωνία για εργασία από το σπίτι μπορεί να ορίζει:
- Προστασία δεδομένων και ασφάλεια δεδομένων
- Εξοπλισμό χώρου εργασίας
- Λεπτομέρειες για έξοδα και καλύψεις
- Τεκμηρίωση χρόνου εργασίας, αν είναι απαραίτητο
Ασφάλεια ατυχήματος στην τηλεργασία
Περιμένεις ένα πακέτο και χτυπάει το κουδούνι. Στη βιασύνη σου να ανοίξεις την πόρτα σκοντάφτεις σε ένα παπούτσι. Ωχ! Μόλις έσπασες το χέρι σου. Η ασφάλεια στην εργασία δεν καλύπτει αυτόν τον ιδιωτικό περίπατο.
Όμως, αν κλείσει το router και πέσεις από τις σκάλες περπατώντας προς τα εκεί, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ατύχημα στη δουλειά. Κι αυτό γιατί ήθελες να επανενεργοποιήσεις το δίκτυο έτσι ώστε να συνεχίσεις την εργασία σου. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται επαγγελματική δραστηριότητα.
Έτσι μπορούμε να θυμόμαστε: ό,τι είναι ασφαλισμένο στο γραφείο είναι ασφαλισμένο και στο γραφείο σπιτιού. Και είναι ευθύνη του εργοδότη.
Για πλήρη προστασία στο γραφείο σπιτιού, είναι καλό να έχεις και ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος. Αν θέλεις να καλύψεις και τον ιδιωτικό σου χώρο, τότε η ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος είναι καλή επιλογή, καθώς τότε δεν θα έχει σημασία αν το ατύχημα συμβεί στο γραφείο, στο σπίτι ή στον ελεύθερό σου χρόνο.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εργασίας από τον καναπέ
Δεν επιτρέπουν όλες οι δουλειές την εργασία από το σπίτι. Στην παραγωγή, για παράδειγμα, είναι αδιανόητο – δεν μπορείς απλά να φέρεις τα μηχανήματα στο σπίτι. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο να εργάζεσαι μέσα στους δικούς σου τέσσερις τοίχους.
Τα πλεονεκτήματα: στη θετική πλευρά, έχεις λιγότερα κόστη στο γραφείο σπιτιού. Μπορείς να εξοικονομήσεις από τις τιμές των καυσίμων, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και το φαγητό απ’ έξω. Έχεις και περισσότερο ελεύθερο χρόνο καθώς δεν χρειάζεται να μετακινηθείς για να πας στη δουλειά. Η εμπιστοσύνη είναι καλή, ο έλεγχος είναι καλύτερος: αυτό δεν εφαρμόζεται στην τηλεργασία. Όσο πιο πολύ δουλεύεις από το σπίτι, τόσο περισσότερο σε εμπιστεύονται οι προϊστάμενοί σου ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου.
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται στις δουλειές που απαιτούν υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης. Στο σπίτι, έχεις περισσότερη ηρεμία και χώρο να εργαστείς με δημιουργικότητα και προσήλωση. Οι οικογένειες μπορούν να οργανώσουν την καθημερινότητά τους με μεγαλύτερη ευελιξία – ακόμα και αν το διπλό βάρος είναι συχνά στρεσογόνο.
Αλλά μπορούν να υπάρξουν και προβλήματα εδώ: η προστασία των δεδομένων και η επαρκής IT ασφάλεια είναι η βάση για το γραφείο στο σπίτι. Αν αυτό δεν λειτουργεί, η εργασία σου θα γίνει πιο δύσκολη. Βλέπεις την ομάδα και τον διευθυντή σου αυτοπροσώπως μόνο στο γραφείο. Αν είσαι εκτός γραφείου για πολύ καιρό, τότε μπορεί να επηρεαστεί το αίσθημα της ομάδας. Αλλά τα τακτικά, ανεπίσημα meetings μπορούν να βοηθήσουν. Τέλος, η οργανωσιακή προσπάθεια αυξάνεται. Ο,τι λάμβανε χώρα στο γραφείο τώρα πρέπει να συντονιστεί από το σπίτι.
6 συμβουλές για να αυξήσεις το κίνητρό σου στην εργασία από το σπίτι
Αρκετές διαδοχικές εβδομάδες στο σπίτι χωρίς κοινωνικές επαφές – κάτι τέτοιο μπορεί να σε επηρεάσει πολύ. Το κίνητρο είναι εκείνο που σε κινητοποιεί στην εργασία και είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε έξι συμβουλές για σένα, για το πώς να ενισχύσεις το κίνητρό σου στην τηλεργασία.
- Η ατμόσφαιρα: Δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο να μπορείς να δουλέψεις ευχάριστα. Μπορείς να βρεις προτάσεις για τον τέλειο εξοπλισμό του γραφείου στο σπίτι παραπάνω στο άρθρο.
- Τα ρούχα σου: Ναι, μπορούν να είναι άνετα. Όμως το να κάτσεις στον φορητό σου υπολογιστή με τις πιτζάμες δεν θα σε κάνει πιο παραγωγικό. Είναι καλό να προσποιηθείς για λίγο ότι είσαι στο γραφείο.
- Ο φόρτος εργασίας: Ένα συνονθύλευμα από καθήκοντα, προθεσμίες και έργα. Μπορείς να δημιουργήσεις μια καλή επισκόπηση των εργασιών που έχεις να κάνεις και να τις χωρίσεις σε τμήματα.
- Η ομάδα σου: Να κρατάς πάντα επαφή με την ομάδα σου. Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι σημαντική, και δεν χρειάζεται πάντα να σχετίζεται με τη δουλειά.
- Τα διαλείμματά σου: Δώσε στον εαυτό σου αρκετά διαλείμματα. Το μυαλό χρειάζεται λίγη απόσταση για να αναπνεύσει ανάμεσα στις εργασίες. Έπειτα, η δουλειά θα είναι πάλι πιο εύκολη – δοκίμασέ το!
- Η ανταμοιβή: Κατάφερες ένα επίτευγμα; Μπορείς να το γιορτάσεις! Δώσε στον εαυτό σου μια λιχουδιά, ένα ποτήρι κρασί, ένα κέικ σοκολάτας, ή και τα δύο ως ανταμοιβή. Έτσι θα μπορέσεις να συνεχίσεις τη δουλειά με ανανεωμένο κίνητρο.