Αυξανόμενο κόστος ενέργειας: Πώς να εξοικονομήσεις ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα
|
Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά
- Οι τιμές της ενέργειας και τα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται σημαντικά στην Ευρώπη. Η συνετή χρήση μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα εξοικονομεί χρήματα και προστατεύει το περιβάλλον.
- Η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο νοικοκυριό γίνεται από τις μεγάλες συσκευές. Η αγορά ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρικών συσκευών συχνά συμφέρει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
- Με απλά μέτρα μπορείς να θερμάνεις σωστά και να μειώσεις την ενεργειακή σου κατανάλωση.
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση και ο σταθερά αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη ωθούν τις τιμές να αυξηθούν σημαντικά – ειδικά τις τιμές της ενέργειας. Για να προστατευτείς κατάλληλα για τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι. Ακόμα και τα απλά μέτρα μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το κόστος θέρμανσης και να εξοικονομήσεις ενέργεια. Εδώ θα βρεις όλες τις συμβουλές και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τα ενεργειακά κόστη και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικά σήμερα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εξοικονομήσεις ενέργεια και να την καταναλώνεις πιο συνειδητά. Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι σχετιζόμενες υψηλές τιμές ενέργειας φέρνουν ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο το ερώτημα της συνετής χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Αυξανόμενο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρώπη δημιουργούν μεγάλο βάρος στο πορτοφόλι σου. Επομένως, είναι λογικό να ψάχνεις τρόπους να μειώσεις την ιδιωτική κατανάλωση ενέργειας. Φυσικά χωρίς να κρυώνεις συνέχεια μέσα στο σπίτι σου. Μια πρακτική συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι ότι η φειδωλή χρήση πόρων προστατεύει όχι μόνο το πορτοφόλι σου μακροπρόθεσμα, αλλά και το περιβάλλον.
Αλλά πόσο ακριβώς έχουν αυξηθεί οι τρέχουσες τιμές της ενέργειας; Οι αυξήσεις είναι εμφανείς ακόμα κι αν τις συγκρίνουμε με τις τιμές των περασμένων μηνών. Για παράδειγμα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο οι τιμές ανά κιλοβατώρα κυμαίνονταν μεταξύ 48 και 50 λεπτών, για τον Σεπτέμβριο κλιμακώθηκαν έως και τα 80 λεπτά, αύξηση που φτάνει το 62%. Σε σχέση με την περασμένη χρονιά, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 1.400%, καθώς τον Ιανουάριο του 2021 η τιμή της μεγαβατώρας κυμαινόταν στα 52 ευρώ και τον Αύγουστο του 2022 έφτασε τα 697 ευρώ.
Εξοικονόμηση ενέργειας στο νοικοκυριό
Με τις τιμές της ενέργειας τόσο αυξημένες, το ερώτημα πλέον δεν είναι αν, αλλά πώς να εξοικονομήσει κανείς ενέργεια και χρήματα στο σπίτι του. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Επομένως καλό θα είναι να σκεφτείς από πού ακριβώς μπορείς να εξοικονομήσεις ηλεκτρική ενέργεια και πού οφείλεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σου. Για παράδειγμα, μπορείς να εξοικονομήσεις ηλεκτρικό στο πλύσιμο των ρούχων, στην κουζίνα, στον φωτισμό, αλλά και στο γραφείο του σπιτιού.
Να τι καταναλώνει την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια
Ο πιο εύκολος τρόπος να μετρήσεις την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών σου είναι να χρησιμοποιήσεις έναν μετρητή ηλεκτρικού ή να κοιτάξεις την ετικέτα ενεργειακής απόδοσης. Οι συσκευές ψυχαγωγίας, όπως οι τηλεοράσεις και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, είναι σε χρήση σχεδόν καθημερινά και καταναλώνουν αντίστοιχα πολύ ρεύμα. Η αγορά ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρικών συσκευών αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα – παρότι οι τιμές τους είναι πιο υψηλές – καθώς η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση θα είναι χαμηλότερη.
Οι λευκές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια και καταψύκτες, είναι οι κύριοι υπαίτιοι της μεγάλης κατανάλωσης ρεύματος στο σπίτι. Αν έχεις μια τέτοια συσκευή που είναι ήδη πάνω από 10 έως 15 ετών, έχει νόημα να την αντικαταστήσεις. Είναι πιο συμφέρον μακροπρόθεσμα να βάλεις τώρα το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Απλή και σωστή θέρμανση
Μόνο απλά μέτρα χρειάζεσαι για να θερμάνεις το σπίτι σου αποτελεσματικά τους κρύους μήνες. Έτσι, μπορείς παράλληλα να μειώσεις τα κόστη της θέρμανσης, να εξοικονομήσεις ενέργεια και να διατηρήσεις το σπίτι σου ζεστό:
- Κάνε συχνά εξαέρωση στα καλοριφέρ: Αν υπάρχει πολύς αέρας στα σώματα του καλοριφέρ, δεν μπορεί να θερμανθεί σωστά. Αν ακούς θόρυβο στα σώματα, μάλλον χρειάζονται συντήρηση και εξαέρωση.
- Σφράγισε παράθυρα και πόρτες: Μπορείς να καλύψεις τα κενά εύκολα με αυτοκόλλητες ταινίες. Μπορείς να ελέγξεις αν κλείνουν ερμητικά τα παράθυρα και αν όχι, να τα μονώσεις έτσι ώστε να μην μπαίνει κρύος αέρας στο δωμάτιο.
- Αέρισε το δωμάτιο δύο φορές την ημέρα με το παράθυρο εντελώς ανοιχτό, αντί να έχεις το παράθυρο στην ανάκλιση συνέχεια.
- Η κατάλληλη θερμοκρασία για το δωμάτιο: Στο σαλόνι δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς, ενώ στο υπνοδωμάτιο αρκούν οι 16-18 βαθμοί. Κάθε βαθμός χαμηλότερα εξοικονομεί ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήματα.
6 πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας
Εκτός από το να αγοράσεις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια και με τις συσκευές που ήδη έχεις – τόσο στο νοικοκυριό όσο και στο γραφείο, για παράδειγμα. Σου έχουμε έξι συμβουλές για να μειώσεις εύκολα τα κόστη ενέργειας.
1. Εξοικονόμηση στο μπάνιο
Το ντους είναι καλύτερο από το μπάνιο, αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που μπορείς να σκεφτείς όταν κάνεις ντους. Ένα τηλέφωνο ντους που εξοικονομεί ενέργεια χρησιμοποιεί λιγότερο ζεστό νερό από ένα συμβατικό, άρα είναι πιο συμφέρον για το πορτοφόλι σου. Μπορείς επίσης να προσέχεις να μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα ανοιχτό πολλή ώρα και να ελέγξεις τη θερμοκρασία του νερού. Οι 39 βαθμοί Κελσίου θεωρούνται αρκετοί για την κανονική καθημερινή χρήση.
2. Σωστή χρήση στο πλυντήριο ρούχων
Το να πλένεις τα ρούχα σου στους 30 βαθμούς αρκεί. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς το οικολογικό πρόγραμμα αν το πλυντήριό σου έχει τέτοια λειτουργία. Συνήθως κρατάει περισσότερη ώρα, αλλά χρησιμοποιεί λιγότερο ηλεκτρικό και λιγότερο νερό συνολικά.
3. Ρύθμισε το ψυγείο
Φρόντισε να κρατάς τις λευκές συσκευές στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μια θερμοκρασία 7 βαθμών Κελσίου είναι αρκετή για το ψυγείο, ενώ οι μείον 18 βαθμοί Κελσίου είναι η βέλτιστη θερμοκρασία για τον καταψύκτη. Επίσης, είναι καλό να αποψύχεις τακτικά τις παγωμένες γωνίες του καταψύκτη καθώς καταναλώνουν πολλή ενέργεια.
4. Εξοικονόμηση στην κουζίνα
Τόσο απλό αλλά τόσο αποτελεσματικό: να χρησιμοποιείς πάντα καπάκι στα σκεύη όταν μαγειρεύεις. Αυτό σου γλιτώνει χρόνο και χρήμα. Επίσης μπορείς να ζεστάνεις το νερό στον βραστήρα αντί για την κατσαρόλα. Είναι πολύ πιο γρήγορο και χρησιμοποιεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
5. Στο γραφείο του σπιτιού
Χρησιμοποίησε laptop αντί για desktop υπολογιστή και βγάλε τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιείς – συχνά καταναλώνουν ενέργεια ακόμα κι όταν δεν είναι σε χρήση. Μπορείς επίσης να βάζεις τον υπολογιστή σου σε ρύθμιση εξοικονόμησης ενέργειας όταν σηκώνεσαι από το γραφείο σου.
6. Απόφυγε τη λειτουργία stand-by
Στη λειτουργία stand-by, οι ηλεκτρικές συσκευές δεν αποσυνδέονται εντελώς από το ηλεκτρικό δίκτυο, άρα συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια και όταν είναι σβηστές. Με ένα πολύπριζο όμως, μπορείς να σβήσεις εντελώς την τηλεόραση ή το router του Wi-Fi κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μειώσεις το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.