Γάμος και οικονομικά: Τι πρέπει να προσέξετε μετά τον γάμο;
|
Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά
- Θέλετε να παντρευτείτε; Μετά την τελετή, πρέπει να φροντίσετε ορισμένα θέματα που αφορούν τα οικονομικά και την ασφάλισή σας.
- Πριν από τον γάμο σας πρέπει, πρώτα από όλα, να προγραμματίσετε πώς θα χρηματοδοτήσετε το γλέντι που θα κάνετε για να γιορτάσετε τον γάμο σας και τι θα συμβεί σε περίπτωση χωρισμού.
- Για να ξεκινήσετε ξέγνοιαστοι την κοινή σας ζωή, πρέπει να συζητήσετε εγκαίρως σχετικά με τη ρύθμιση των οικονομικών σας και των λογαριασμών σας μετά την τέλεση του γάμου, κάτι που είναι ακόμα σημαντικότερο σε περίπτωση που έχετε ή επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδιά από τη σχέση σας αυτή.
- Τα οικογενειακά ασφαλιστικά προγράμματα σας προσφέρουν επιπλέον πλεονεκτήματα από οικονομική άποψη.
- Είναι απολύτως απαραίτητο να παρέχετε ο ένας στον άλλον την απαραίτητη αμοιβαία ασφαλιστική κάλυψη για την περίπτωση που συμβεί κάτι σε κάποιον από τους δυο σας.
Ο γάμος φέρνει πολλές αλλαγές - και στον τομέα των οικονομικών. Για να απολαύσετε λοιπόν χωρίς καμιά ανησυχία την ωραιότερη ημέρα της ζωής σας, πρέπει να πάρετε πριν τον γάμο ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για τα οικονομικά σας και άλλα σοβαρά θέματα. Οι αποφάσεις αυτές, εκτός από την χρηματοδότηση της γαμήλιας εορτής, αφορούν κυρίως τα φορολογικά σας, την περιουσία σας, τη δυνατότητα κοινής ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς και τη φροντίδα για το μέλλον.
Όσοι αποφασίζουν να δεσμευτούν για πάντα, πρέπει, αργά ή γρήγορα, να ασχοληθούν και με λιγότερο ρομαντικά θέματα. Πράγματι, το θέμα των χρημάτων είναι ουσιαστικής σημασίας για το κοινό σας μέλλον. Ένας γάμος προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτείτε, όπως για παράδειγμα προγράμματα οικογενειακής ασφαλιστικής κάλυψης, μειωμένη φορολογία και η δυνατότητα των συζύγων να εξασφαλίσουν ο ένας τον άλλον.
Πριν τον γάμο: Ποια πράγματα πρέπει να διευθετήσετε;
Πριν χορέψετε τον χορό του Ησαΐα, πρέπει να οργανωθείτε. Παράλληλα με τη διοργάνωση του γαμήλιου γλεντιού, υπάρχουν και ορισμένα νομικά θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσετε όπως, για παράδειγμα, αν επιθυμείτε να διατηρήσετε το παλαιό σας επίθετο μετά τον γάμο. Ύστερα υπάρχουν και χρηματοοικονομικά ζητήματα: Για να αποφύγετε να επιβαρύνετε αργότερα τη σχέση σας με περιττές συγκρούσεις, ίσως είναι καλύτερα να αποφασίσετε εκ των προτέρων σχετικά με την κατανομή των οικιακών δαπανών, τον τρόπο διαχείρισης των λογαριασμών σας και την οργάνωση των κοινών χρηματοοικονομικών σας.
Σύμφωνο γάμου - ναι ή όχι;
Παρόλο που ο γάμος είναι ωραίο και ρομαντικό γεγονός, η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη σχεδόν το πενήντα τοις εκατό των γάμων διαλύεται. Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο υψηλό: Στην Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο, σχεδόν δύο στους τρεις γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο. Μια προγαμιαία συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δυσάρεστων αντιπαραθέσεων μετά το διαζύγιο. Παρόλο που σε κανέναν νεόνυμφο δεν αρέσει να ασχολείται με το τέλος της σχέσης του πριν από τον γάμο, καλό είναι να σκεφτείτε σοβαρά ως ζευγάρι αν θέλετε να συνάψετε σύμφωνο γάμου ή όχι.
Εφόσον δεν υφίσταται σύμφωνο γάμου, το διαζύγιο διέπεται από τη γενική νομοθεσία επί του θέματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου κατανέμεται ισόποσα μεταξύ συζύγων. Στα πλαίσια ενός συμφώνου γάμου, ωστόσο, μπορείτε να συμφωνήσετε να ισχύσουν διαφορετικοί κανόνες. Το παραπάνω είναι χρήσιμο όταν, για παράδειγμα, η οικονομική κατάσταση των συζύγων διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Εάν το σύμφωνό σας προβλέπει, για παράδειγμα, περιουσιακή αυτοτέλεια των συζύγων, τα περιουσιακά σας στοιχεία θα παραμείνουν χωριστά κατά τη διάρκεια του γάμου και δεν θα κατανεμηθούν ισόποσα σε περίπτωση διαζυγίου.
Χρηματοδότηση της γαμήλιας τελετής
Ένα ακόμα θέμα προς διευθέτηση είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της τελετής του γάμου σας. Συνήθως, ο γάμος κοστίζει ένα σωρό λεφτά: νυφικό, γαμήλια δεξίωση και, τέλος, μήνας του μέλιτος. Επομένως, εάν θέλετε να παντρευτείτε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε κάτω τα οικονομικά σας. Θα συμβάλλουν στα έξοδα οι γονείς σας ή άλλοι συγγενείς; Μήπως μπορείτε να βάλετε λίγα ακόμα χρήματα στην άκρη πριν αρχίσετε να προγραμματίζετε τον γάμο σας; Μπορείτε να οργανώσετε μια όμορφη γαμήλια τελετή με λίγα χρήματα ενώ για τον μήνα του μέλιτος δεν είναι απαραίτητο να πάτε σε υπερπολυτελές θέρετρο στις Μαλδίβες.
Αν δεν θέλετε να χρηματοδοτήσετε τον γάμο σας με τις οικονομίες σας και τα δώρα σε χρήματα που θα λάβετε, μπορείτε ενδεχομένως να σκεφτείτε να πάρετε δάνειο. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που διέπουν γενικά τα δάνεια προς ιδιώτες. Σκεφτείτε, λοιπόν, προσεκτικά εκ των προτέρων εάν χρειάζεστε πραγματικά γαμήλιο δάνειο και εάν μπορείτε να το αποπληρώσετε σχετικά γρήγορα. Το να χρεωθείτε για ολόκληρες δεκαετίες δεν είναι και η καλύτερη αφετηρία ενός γάμου.
Εάν τελικά αποφασίσετε να πάρετε δάνειο, αξίζει τον κόπο να συγκρίνετε διάφορες τιμολογήσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχουν, κυρίως, οι μηνιαίες δόσεις, η δυνατότητα μερικής αποπληρωμής χωρίς κυρώσεις και τυχόν κρυφές επιβαρύνσεις. Για να πάρετε δάνειο με ευνοϊκούς όρους για τον γάμο σας και να μην καταχρεωθείτε, η καλύτερη λύση είναι να επικοινωνήσετε με έναν σύμβουλο οικονομικών.
Μετά τον γάμο: Ποιες αλλαγές φέρνει ο γάμος;
Πρώτα η τελετή και μετά η καθημερινότητα - καλύτερα λοιπόν να ρυθμίσετε εκ των προτέρων τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών σας μετά τον γάμο. Ποια φορολογικά πλεονεκτήματα υπάρχουν; Χωριστοί ή κοινοί λογαριασμοί; Και πώς μπορεί κανείς να εξασφαλιστεί για περίπτωση ανάγκης; Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε μετά τον γάμο σας και τα οποία αφορούν τα χρήματα και τις συμβάσεις.
Διακανονισμός κοινών οικονομικών ζητημάτων
Επιθυμείτε να μοιραστείτε τα πάντα μετά τον γάμο ή να παραμείνετε οικονομικά ανεξάρτητος/η; Εσείς αποφασίζετε. Μπορείτε να ανοίξετε κοινό λογαριασμό ή να διατηρήσετε χωριστούς λογαριασμούς. Ένας εναλλακτικός και καλός συμβιβασμός για πολλά ζευγάρια είναι να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός για κοινά έξοδα, όπως το ενοίκιο, το αυτοκίνητο και τα ασφάλιστρα, και παράλληλα να διατηρηθούν οι χωριστοί λογαριασμοί για τα ίδια έσοδα και έξοδα.
Σημασία έχει η δίκαιη κατανομή των κοινών δαπανών. Μια τέτοια κατανομή μπορεί να είναι ισόποση ή να βασίζεται στο ύψος του εισοδήματος των συζύγων. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει κανένας από τους συζύγους να βρεθεί σε δυσμενή θέση. Το ζήτημα αυτό καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό εάν κάποια στιγμή αποκτήσετε παιδιά και ένας από τους δυο σας πρέπει να μείνει στο σπίτι ή να εργαστεί με μερική απασχόληση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόσωπο αυτό εξακολουθεί να είναι η μητέρα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες στην Ευρώπη να βρίσκονται, όπως και στο παρελθόν, αντιμέτωπες με χαμηλότερα εισοδήματα και, συνεπώς, με απουσία πρόνοιας και συνταξιοδοτικής κάλυψης. Ανεξάρτητα από το αν είστε άντρας ή γυναίκα, όταν παντρεύεστε, ως σύζυγοι, έχετε κοινή ευθύνη ο ένας για τον άλλο. Στη σχέση σας δεν πρέπει κανένας από τους δυο να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από οικονομική άποψη.
Κοινή ασφαλιστική κάλυψη
Μετά τον γάμο, θα πρέπει σίγουρα να επανεξετάσετε τα προϋπάρχοντα ασφαλιστήρια συμβόλαιά σας. Συνήθως, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα! Ειδικότερα, ισχύουν συχνά οικογενειακά τιμολόγια με τιμές πολύ ευνοϊκότερες από αυτές που παρέχουν δύο ανεξάρτητα συμβόλαια. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να ελέγξετε την ασφάλιση κατοικίας και οικοσκευής, την ασφάλιση νομικής προστασίας και τέλος την ασφάλιση αστικής ευθύνης. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης, είναι δυνατή, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μη ανταποδοτική συνασφάλιση από τον σύζυγο.
Ίσως αξίζει να συνάψετε ασφάλιση ζωής προκειμένου να εξασφαλίσετε επαρκώς τον σύζυγο και τα παιδιά σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ο κύριος εισοδηματίας της οικογένειας είναι ένας από τους δυο σας ή αν πρέπει να αποπληρώσετε ένα δάνειο. Η ασφάλιση αναπηρίας έχει επίσης νόημα για να μπορέσετε να συνεχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας ακόμα και αν δεν είστε πλέον σε θέση να εργαστείτε λόγω ατυχήματος ή ασθένειας.
Κοινή προνοιακή ασφάλιση και κάλυψη οικονομικών κινδύνων
Παράλληλα με τη σύναψη των κατάλληλων ασφαλιστικών συμβάσεων υπάρχουν και διάφορες άλλες επιλογές που σας επιτρέπουν να εξασφαλίσετε το κοινό σας μέλλον. Και σε αυτή την περίπτωση είναι θέμα γούστου εάν επιθυμείτε να αποταμιεύσετε από κοινού ή προτιμά ο καθένας να φροντίσει για τη δική του συνταξιοδοτική κάλυψη. Η προσεκτική επιλογή της κατάλληλης προνοιακής κάλυψης είναι σε κάθε περίπτωση ουσιαστική για να είστε σε θέση να ζήσετε χωρίς έγνοιες στα γηρατειά σας.
Κανένας νεόνυμφος δεν θέλει να σκέφτεται τις δύσκολες στιγμές. Είναι παρ΄όλα αυτά σημαντικό να εξασφαλιστείτε κατάλληλα έναντι της πιθανότητας να συμβεί κάτι σε κάποιον από τους δυο σας κυρίως αν πρόκειται να αποκτήσετε παιδιά. Εάν διαθέτετε ανεξάρτητη προνοιακή ασφάλιση ή αποταμιευτικό πρόγραμμα, μπορείτε να καταχωρίσετε τον σύζυγό σας ως δικαιούχο. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση θανάτου σας, ο σύζυγό σας έχει δικαίωμα να εισπράξει την ασφάλεια. Εκτός από τα θέματα της πληρεξουσιότητας και της δήλωσης για ζητήματα νοσηλείας, θα πρέπει επίσης να συζητήσετε και το θέμα της κληρονομιάς. Αν επιθυμείτε διαφορετική διευθέτηση από ό,τι ορίζει η νόμιμη κληρονομική διαδοχή, μπορείτε να το επιτύχετε αφήνοντας διαθήκη.
Ανεξάρτητα από το πού και πώς θέλετε να παντρευτείτε - καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό σχετικά με τις διάφορες οικονομικές επιλογές. Κατά τα λοιπά: Ακόμα και σε μια δοκιμασμένη σχέση ζωής υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσέξετε! Με τη σωστή υποστήριξη, μπορείτε να απολαύσετε τον γάμο σας ξέγνοιαστοι, να επωφεληθείτε πλήρως από τα φορολογικά πλεονεκτήματα και, με τη σωστή ασφάλεια, να κοιτάξετε το μέλλον μαζί χωρίς καμία ανησυχία.